De warmtepomp is de toekomst. Het klimaatdebat staat hoog op de agenda van de politiek en het heeft de huiskamer van bijna ieder huishouden al bereikt. Waarom? Het wordt een duur grapje voor iedereen in Nederland, althans als we de berekeningen mogen geloven die zo nu en dan de revue passeren. Menig Nederlander zal dan ook de vraag stellen, wat moet er allemaal veranderen in huis?
Zoals al werd benoemd is de warmtepomp de toekomst. Een grote kans dat er over 10 jaar in bijna elk huis eentje staat. Heb je op dit moment nog geen warmtepomp? Een vraag waar 90% ja op zal antwoorden. Dan zal deze aangeschaft moeten worden. Je hebt een aantal warmtepompen namelijk:
Lucht/lucht warmtepomp
De lucht/lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Met deze lucht wordt het huis verwarmd. Warmte wordt gewonnen en draagt dit over aan het koudemiddel. Deze warmt op en verwarmt de ruimte. Bij dit type warmtepomp wordt geen radiator gebruikt. Hiervoor worden plafond- en wandunits gebruikt. Kies je voor deze warmtepomp dan zal je ook je radiatoren moeten vervangen.
Lucht/water warmtepomp
De lucht/water warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt ook overgedragen aan het koudemiddel. Het grote verschil is dat het koudemiddel het weer overdraagt via water dat het huis verwarmt. Het verwarmde water gaat via radiatoren of vloerverwarming. In dit geval hoef je de radiatoren niet te vervangen.
Bodem/water warmtepomp
Bij deze warmtepomp wordt in de bodem een buizensysteem geplaatst. Je hebt voor deze warmtepomp dan ook een stuk grond nodig. Dit type is een gesloten bron wat inhoudt dat er geen nieuw water o.i.d. aan toe wordt gevoegd. Door het systeem loopt een vloeistof met antivries of gewoon water. Het huis wordt verwarmd via water en hiervoor kan je dus gewoon radiatoren gebruiken.
Water/water warmtepomp
Deze warmtepomp haalt de warmte uit grondwater via 2 putten. Grondwater wordt omhoog gepompt. Warmte wordt gewonnen uit het grondwater en het koude water gaat weer terug de bodem in. Het huis wordt verwarmd met het water wat betekent dat er gebruikgemaakt kan worden van radiatoren.
Hybride warmtepompen
Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel. De warmtepomp warmt het huis op in de warmere maanden. Wanneer het echt koud is zal de hr-ketel moeten gaan werken. Hierdoor bespaar je enorm veel gas. Een groot voordeel is dat dit type in iedere woning geplaatst kan worden. Lage temperatuurverwarming of vloerverwarming is geen vereiste hiervoor.
Er zijn gelukkig een aantal mogelijkheden wat betreft warmtepompen. Veel maken gebruik van water om het huis op te warmen. Hierdoor kun je jouw mooie designradiator blijven gebruiken. Let er wel op dat in sommige gevallen een lagetemperatuurradiator een hoger rendement heeft.