energiezuinige samenleving

Toewerken naar een energiezuinige samenleving

Het is van groot belang om te voldoen aan de energievoorschriften vanuit de overheid. Daarnaast kan je veel besparen door soms vrij eenvoudig maatregelen te nemen (bijvoorbeeld door Ledverlichting aan te schaffen). Grotere energiebesparende maatregelen, zoals dak, gevel of vloerisolatie, zonnepanelen en warmtepompen zullen een grotere investering met zich meebrengen, Waar je soms recht hebt op subsidie en zodoende je terugverdientijd kunt verkorten.

Energielabel verbeteren

Om energiezuinig te worden kan je verschillende toepassingen brengen binnen jouw bedrijfspand. Hierbij moet je denken aan goede glas- en dakisolatie, juiste verlichting en eventuele zonnepanelen. Er zijn genoeg manieren te bedenken om jouw bedrijfspand energiezuinig te maken. 

Subsidiemogelijkheden

De overheid heeft om milieuvriendelijk ondernemen te bevorderen, energiesubsidies en fiscale regelingen in het leven geroepen. Ook zijn er verschillende overheidsregelingen die het opwekken van duurzame energie door ondernemers stimuleren. Deze subsidies verlagen je kosten en bieden je financiële voordelen.

Er zijn verschillende subsidie- en fiscale regelingen, waar je sommige gevallen recht op hebt:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-Investering (VAMIL)
  • Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
  • MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

In aanmerking komen voor subsidie

Vanwege de subsidies die mogelijk zijn is het aantrekkelijk om duurzaam om te gaan met energie. Om te zorgen dat je in aanraking komt voor subsidie moet jouw bedrijfspand een groen energielabel hebben. Een energielabel voor jouw bedrijf krijg je als je energiezuinig bent.

Verplichting energielabel C voor bedrijfspanden

Sinds 2008 al zijn eigenaren of verhuurders van bedrijfspanden verplicht om een energielabel te hebben. Voor alle bedrijfspanden is een energielabel verplicht, met als uitzondering bedrijfspanden die uitsluitend voor opslag of als werkplaats (fabriekshallen, loodsen etc.) worden gebruikt, monumenten en kerkelijke gebouwen. Hieronder een aantal voorbeelden voor welke panden een energielabel verplicht is.

  • Horecagebouwen
  • Gezondheidszorggebouwen
  • Overheidsgebouwen
  • Schoolgebouwen
  • Sportgebouwen
  • Winkelruimtes
  • Bedrijfsverzamelgebouwen

Energielabel c per 2023

Vanaf 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn (energielabel A, B of C). Je bedrijfspand moet dan voorzien zijn van energielabel C of beter. Als dit niet het geval is mag het pand niet meer worden gebruikt. Als jouw bedrijfspand lager dan energielabel G bezit, zullen er maatregelen genomen moeten worden om voor 2023 energiezuinig te zijn. Deze wetgeving is een voorbode op een zelfvoorzienende samenleving per 2050. We zijn op de goede weg en er zijn al veel besparende maatregelen genomen, maar bijna de helft van de kantoorpanden heeft nog steeds een energielabel lager dan C. Belangrijk om leegstand van panden te voorkomen, dus er moet flink geïnvesteerd worden.energiezuinige samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *