5 tips voor een milieuvriendelijke woning

Energiebewust leven is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden in ons land. Door de huidige energietransitie zijn we massaal op zoek naar oplossingen om het milieu te verbeteren. Ook de vraag naar energieneutraal wonen neemt toe. Hiermee bedoelen we een prettige, gezonde woning met een laag energieverbruik. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe zorg je ervoor dat jouw woning zo milieuvriendelijk mogelijk wordt? Welke aanpassingen zijn mogelijk en welke verbouwingen zijn eventueel noodzakelijk? Wij zetten 5 tips voor jou op een rijtje.

1.         Dubbel glas plaatsen

De overheid probeert de woningen die op dit moment gebouwd worden zoveel mogelijk energieneutraal te maken. Daar hoort bijvoorbeeld ook dubbel glas bij. Bij al bestaande woningen is de wooneigenaar zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van dubbelglas, ook wel isolatieglas genoemd. Even online glas bestellen en je beschikt direct over geschikt glas om jouw woning beter mee te isoleren. Dit vraagt natuurlijk wel om een investering, maar uiteindelijk zal je dit eenvoudig terugverdienen. Niet alleen doordat de energierekening drastisch omlaag gaat, maar ook omdat het woongenot stijgt en de waarde van het huis hoger wordt. Dubbel glas plaatsen loont!

dubbelglas plaatsen

2.         Nieuwbouwwoning kopen

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Bekijk dan de mogelijkheid om naar een nieuwbouwwoning te verhuizen. Vanaf 2021 moeten bijna alle nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd worden. Bekijk dan voor welke nieuwbouwwoningen dit al geldt, welke maatregelen er getroffen worden en wat dit betekent voor de bouw. De bouwer kan je hier vast en zeker veel over uitleggen. Zo maak je direct een frisse start in een milieuvriendelijke woning.

3.         Wek zelf duurzame energie op

Kenmerkend voor een energieneutrale woning is de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen, een warmtepomp, enzovoorts. Bekijk de verschillende mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken. Hierdoor gaat niet alleen je energierekening drastisch omlaag, maar stimuleer je ook het gebruik van groene energie. Alle energie die je te veel opwekt, wordt teruggestuurd naar de energieleverancier. Zij zullen dit verdelen onder de mensen die een contract voor groene energie hebben afgesloten. Hiervoor betalen zij jou een x bedrag of ze verrekenen het met de opgevraagde energie (bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden).wek zelf energie op

4.         Maak een renovatieplan

Als je het huis grootschalig wilt aanpakken, is het wel belangrijk om met een duidelijk plan te komen. Stel, eventueel samen met een aannemer of andere vakman, een duidelijk renovatieplan op en bekijk wat er nodig is om jouw woning energieneutraal te maken. Bedenk wel dat niet alles in één keer hoeft. Ga geen verbouwingen afraffelen omdat het spaargeld opraakt. Doe liever één renovatie per keer als dit betekent dat je de verbouwing dan perfect kan laten uitvoeren.

5.         Controleer de subsidieregelingen

De overheid vindt het heel belangrijk dat mensen energieneutraal gaan wonen. Daarom verstrekken zij subsidies voor duurzame warmte. Controleer daarom altijd eerst de subsidieregelingen, zodat je weet waar je eventueel recht op hebt. Zo kan je een hoop geld besparen op de uiteindelijke aankoop van duurzame energie (denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp of zonneboiler).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *