zonnepanelen

Degradatie van zonnepanelen: hoe zit het?

Er zijn allerlei verschillende soorten zonnepanelen, die allemaal ongeveer hetzelfde werken. Ze delen ook een andere eigenschap: ze gaan na verloop van tijd steeds iets minder goed presteren. Dit komt voor bij alle elektrische producten, maar gelukkig valt het efficiëntieverlies bij zonnepanelen erg mee.

Degradatie valt in de praktijk mee

Zonnepanelen verliezen namelijk gemiddeld een half procent efficiëntie per jaar. Wat het effect van deze degradatiegraad is, zie je in de tabel. We hebben hiervoor het beginvermogen nodig. Stel dat dat 395 wattpiek is, dan is het vermogen na een jaar nog 99,5 procent van het begin. Na 30 jaar levert een paneel met een beginvermogen van 395 wattpiek nog ongeveer 340 wattpiek. 

Jaar 0 5 10 15 20 25 30
Percentage van beginvermogen 100% 97,5% 95,1% 92,8% 90,5% 88,2% 86,0%
Maximaal vermogen in WP 395 (begin-
vermogen)
385,2 375,7 366,4 357,3 348,5 339,9

Hoe ontstaat degradatie van zonnepanelen?

Bij zonnepanelen worden vaak 3 specifieke degradatiefactoren aangeduid: degradatie door licht, door ouderdom en zogenaamde potentieel geïnduceerde degradatie. 

Degradatie door licht

Degradatie door licht is bijna niet te voorkomen, omdat het plaatsvindt als een zonnepaneel voor het eerst bloot wordt gesteld aan zonlicht. De zonnecellen passen ze zich dan aan aan de zon. Tijdens deze reactie vermindert het vermogen van een paneel circa 1 tot 3%. Na een paar dagen is het paneel aangepast, en stopt deze reactie en daarmee deze vorm van degradatie. 

Degradatie door weersinvloeden

Buiten hebben weer en wind vrij spel op zonnepanelen, waardoor natuurlijke slijtage kan ontstaan. In principe is een zonnepaneel beschermd door een sterke glasplaat en aluminium frame, maar er zijn situaties waarin ze alsnog kunnen beschadigen. Zware hagelbuien zorgen in uitzonderlijke gevallen voor haarscheurtjes, waardoor de prestaties van een paneel iets kunnen verminderen. Gelukkig komen dit soort stormen, waarbij zonnepanelen serieus kunnen beschadigen, zelden voor in Nederland.

Potentieel geïnduceerde degradatie

Deze vorm van degradatie is een stuk zeldzamer maar heef wel een veel groter effect. Door variërende spanningen in het systeem kunnen degradaties tot wel 30% optreden. Dat is erg veel, maar omdat dit zelden voorkomt bij kwaliteitspanelen, zoals tier 1 panelen, is er geen reden voor angst.

Zonnepanelen verliezen over de jaren dus een deel van hun efficiëntie. Dat is ontzettend jammer, maar door de lage degradatiepercentages absoluut geen ramp. Wel is het goed om rekening met degradatie te houden, zodat er betere, gerichtere inschattingen gemaakt kunnen worden. Bij Zonnestroom Nederland houden we natuurlijk altijd rekening met de invloed van degradatie als we de businesscase voor je uitrekenen in een gratis adviesrapport op maat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *